26 янв. 2015 г.

«Краще голий та правдивий, ніж багатий та беззаконний»

Ідеї Г.Сковороди співзвучні з прагненнями  народу  й  у  наш  час.  Це  захист  інтересів  і прав людини - трудівника,  звеличення праці  як  запоруки  щастя  кожного  члена суспільства, осуд гонитви  за  багатством,  прагнення  нажитися будь-якими засобами. У своїх байках Г. Сковорода доводив, що гідність людини визначають не титули й багатство, а її праця й чесність.
Найповніше розкриває віру автора у величезне значення праці байка "Бджола і Шершень". Вона виражає погляди Сковороди на життєву необхідність трудитися, прославляє працю на благо суспільства й засуджує паразитичне існування ледарів та нероб. Люди ж типу Шершня — це паразити, прагне довести Сковорода. Вони живуть крадіжкою чужого для того, щоб "їсти, пити". В образі Шершня засуджуються представники панівних кіл. А Бджола — це образ мудрої, працьовитої людини, для якої смисл життя в її "сродній" праці. Байкар вшановує Бджіл як символ чесності та працелюбства й ганьбить Шершнів як нетрудових елементів суспільства.
Письменника глибоко обурювали несправедливі порядки в тогочасному світі, він страждав від суспільних суперечностей, прагнув змінити становище, коли багаті дармоїди живуть за рахунок виснажливої праці мільйонів голодних і знедолених трудівників.
            У нашому світі, де соціальна і матеріальна нерівність тільки росте, де люди гублять і руйнують свій духовний світ, віддаючи перевагу брудному багатству, де багаті пригнічують незаможних, завжди знаходяться люди, які уславляють найкращі риси людства - духовність, честь, чесність, розум, милосердя, любов.
Отже, кожен має дбати про те, щоб, досягаючи матеріального статку, зберегти свою людяність, залишитися людиною, здатною підставити своє плече іншим.

Комментариев нет:

Отправить комментарий