26 янв. 2015 г.

Звинуватити легко, зрозуміти важко

Я погоджуюсь із тим, що звинуватити легко, а зрозуміти важко. Є багато тих, хто не знаючи анітрохи людини, ображає та принижує її. Іноді треба спробувати поставити на місце «звинуваченого» самого себе та спитати, щоб зробив я на місці цієї людини. Саме через те, що вона майже ніколи над цим не замислюється, хоча це виховується в сімї з самого дитинства.
Дорослі повинні ніколи не принижувати своїх дітей. Тому що саме таке ставлення та відчуженість призводять до того, що, ставши дорослою, людина не знаходить порозуміння з оточуючими.
Прикладом може слугувати Докія з оповідання Бориса Грінченка «Каторжна». Друга дружина завжди зневажала її та казала, що вона все робить неправильно. Докія дуже любила дітей, але мачуха налаштовували їх проти неї. Всі односельці звали її «каторжна Докія» та насміхалися з неї. Семен зрадив її, а вона зважилася на те, щоб підпалити його разом з його дружиною. Але згадавши про маленьку Саньку їй вже нічого не залишалось, як гасити пожежу собою. Докія померла так і не зрозумівши за що її так не любили.
Іноді людині треба зробити складний вибір. Але потім оточуючи звинувачують її за це, тому що вони не до кінця розуміють причину цього вчинку.
Прикладом можуть слугувати сучасні жінки-матері, перед якими постає складний вибір залишити хвору дитину в пологовому будинку, чи забрати та повністю присвятити своє життя їй. Найчастіше обирають перший варіант, чим викликають засудження оточуючих. Але люди не знають, щоб вони зробили на місці цих жінок.
Отже, ніколи не можна звинувачувати людини доки сам не зрозумієш, чому людини вчинила саме так, а не інакше.

2 комментария: